TROFEE DIN CRISTAL - TROFEE DE CRISTAL - CRISTALE PERSONALIZATE - CADOURI UNICE PENTRU EVENIMENTE
 • cristale 3dDespre CRISTALE


  • Ce este cristalul natural ?
   In forma de bloc natural, este un material mineral, cu grad ridicat de impuritati si continut de PbO de aproximativ 5% - 10%. Nu este indicat sa procesam sticla de calitate superioara pana nu adaugam continutul de 24% de PbO.

   Ce este cristalul pur ?
   Este acea sticla cu compozitie de 24% PbO. Un procentaj mai mare determina pierderea calitatilor cristalului.

   Care este diferenta dintre cristal si sticla ?

   Compozitia chimica a sticlei este SiO2. Cristalul este sticla cu un continut ridicat de Pb in compozitie, un procent de 24% PbO fiind adaugat la sticla, conform normelor internationale. Se considera ca aceasta proportie pastreaza cel mai bine performantele fizice si chimice. Greutatea specifica atinge 3.17g/cm3 (este mult mai greu decat sticla obisnuita), iar indicele de refractie ajunge pana la 1.545 fata de 1.2 pentru sticla, ceea permite transmiterea spectrului de culori. Procentajul de transmisie este ridicat si poate ajunge pana la 90% ; de asemenea cristalul are o duritate mai mare.


   Cum sa facem diferenta intre cristal si sticla ?

   a) Material : cristalul este SiO2 cristalizat. Sticla este un amestec de SiO2.

   b) Functiuni : sticla este in principal utilizata in industria ambalajelor, productia de sticla flat pentru geamuri sau pentru diverse alte utilizari. Cristalul poate fi folosit pentru decoratiuni, cadouri, ornamente si are multiple aplicatii in medicina.

   c) Pretul cristalului este mai mare decat al sticlei.

   d) Performante fizice :

   • cristalul are duritate mai mare (gradul Moh este 7), iar sticla are grad Moh 5.5. Cristalul poate zgaria sticla, dar sticla nu poate zgaria cristalul.

   • Cristalul are conductivitate ridicata de caldura. Se simte rece daca atignem un cristal, in timp ce la atingerea sticlei in aceleasi conditii putem simti caldut.

   • Daca folosim o oglinda polariza cristalul poate transmite spectrul de culori, in timp ce sticla nu poate face acest lucru.

   e) Procesare :

   • Sticla poate fi procesata la caldura, procedeu prin care se face economie de material si timp de lucru. Costuri scazute.

   • Cristalul nu poate fi procesat daca este topit, nu se poate prelucra la caldura, dar poate fi taiat, slefuit etc. Costuri ridicate.

   • Duritatea cristalului este prea mare pentru a putea fi uzat. Sticla se uzeaza mai usor.

   • Cristalul are stabilitate buna, culoarea nu poate fi schimbata, in timp ce sticla se ingalbeneste odata cu trecerea timpului.


 •  

click image to enlarge