TROFEE DIN CRISTAL - TROFEE DE CRISTAL - CRISTALE PERSONALIZATE - CADOURI UNICE PENTRU EVENIMENTE
 • cristale 3dConceptul de Holograma in Cristal!

 • In imaginile alaturate puteti observa un model prelucrat pentru a fi transpus in cristal, cat si formatul finit dupa prelucrarea cristalului.

  Ce este un laser
  Laserul este un echipament electronic-optic ce emite radiatii luminoase coerente. Denumirea de «laser» este acronimul pentru Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation ( Amplificare laser prin stimularea emisiilor de radiatii). Un laser obisnuit emite lumina limitat, cu o abatere mica a divergentei monocromatice (o singura culoare, daca laserul opereaza intr-un spectru vizibil), iar raza are o lungime de unda bine definita. In acest sens, lumina laserului este in legatura stransa cu sursa de lumina la fel ca un bec incandescent care emite lumina pe o suprafata larga si un spectru larg de lungimi de unda.
  Laserul dioda este acel laser pentru care mediul activ este un semiconductor similar cu cel al unei diode emitente de lumina (LED). Cel mai intalnit si practic tip de laser dioda este format dintr-o jonctiune p-n si alimentat de curent electric. Aceste dispozitive mai sunt cunoscute sub numele de laser dioda prin injectie, pentru a face diferenta intre acestea si laserul optic (care este tot pe baza de diode dar de tip pompa si care sunt mult mai usor de produs in laborator).

  Principii de operare
  Laseul dioda, ca multe alte echipamente semiconductoare, se formeaza prin depunerea unui strat foarte fin pe suprafata cristalului. De regula pe cristal se dupun doua straturi diferite pentru a produce o regiune tip n si alta tip p, una deasupra celeleilalte, ceea ce duce la formarea unei jonctiuni tip p-n, sau tip dioda.
  Multele tipuri de lasere diode cunoscute in zilele noastre formeaza o subdiviziune a diodelor de semiconductoare in combinatie p-n. La fel ca in orice situatie de jonctiune p-n, cauzele transversale inainteaza in doua tipuri de caratori de sarcina, gauri si electroni, care sunt injectati din partea opusa a jonctiunii p-n care se afla in general in mijlocul cristalului.
  Gaurile sunt injectate prin regiune de tip p, iar electronii prin regiunea de tip n, semiconductor.
  Ca si descarcarea, injectia este o caracteristica distincta a laserului dioda comparativ cu toate celelalte tipuri de lasere, laserul dioda fiind traditional si formal numit «laser prin injectie».
  Cand un electron si o gaura sunt prezente in aceeasi zona, ele se pot recombina sau anihila iar rezultatul va fi o emisie spontana, de exemplu: electronul poate re-ocupa starea de energie din gaura, emitand un foton cu energie egala cu diferenta dintre electron si gaura implicata. Emisia spontana este necesara pentru a initia oscilatia laser, dar este ineficienta daca laserul oscileaza.

  Gravarea laser sub suprafata (SSLE)
  Gravarea laser la interior este procesul de gravare a unei imagini sub suprafata unui material solid, de obicei sticla cu claritate optica pentru a minimiza distorsiunile laser. Din primii ani de utilizare, spre sfarsitul anilor '90, acest procedeu a devenit foarte avantajos din punct de vedere al costurilor, utilizandu-se un numar mare de masini de gravat laser de la cele mai mici pana la cele cu capacitate mare de productie, dar desi aceste masini sunt din ce in ce mai accesibile sunt in numar de cateva sute la nivel mondial. Multe dintre aceste masini necesita un procedeu de racire, intretinere si calibrare pentru o utilizare cat mai buna, care este foarte costisitor.

  Componenta cea mai importanta a acestor masini este dioda laser, care produce un impuls solid laser si al carei pret poate fi cam 1/3 din pretul masinii.
  In ultimii 5 ani utilizarea procedului de gravare in interior a devenit mult mai avantajos din punct de vedere al costurilor daca se graveaza imagini 3D in cristale sau produse promotionale. Unele companii produc souveniruri personalizate prin gravarea in interiorul unui cristal a unei fotografii sau imagini 3D. Calitatea designului si a imaginilor difera mult intre diversi producatori deoarece multi dintre ei obisnuiesc sa reduca rezolutia punctelor laser pentru a prelungi durata de viata a diodelor masinii de gravat. Atunci cand sunt produse asa cum le producem noi, la o calitate foarte ridicata rezolutia imaginii este perfecta. •